Dengan kematian Ratu Elizabeth, rakyat republik merasakan peluang mereka

LONDON (Reuters) – Semasa pemerintahan Ratu Elizabeth selama 70 tahun, gemuruh republik timbul sekali-sekala, tetapi kasih sayang dan rasa hormat yang dinikmatinya bermakna bahawa gerakan untuk menghapuskan monarki bergelut untuk membuat kesan yang berkekalan.

Kini, dengan kematiannya dan penyertaan anak lelakinya yang kurang popular, Charles, rakyat republik percaya bahawa pengakhiran institusi berusia 1,000 tahun itu boleh menjadi satu langkah yang lebih dekat.
“Ratu adalah monarki bagi kebanyakan orang. Selepas dia meninggal dunia, masa depan institusi itu berada dalam bahaya yang serius,” kata Graham Smith, ketua eksekutif kumpulan kempen Republic, awal tahun ini.
“Charles mungkin mewarisi takhta, tetapi dia tidak akan mewarisi penghormatan dan penghormatan yang diberikan kepada permaisuri.”
Smith dan anti-monarki yang berfikiran sama berhujah bahawa keluarga diraja tidak mempunyai tempat dalam demokrasi moden, dan sangat mahal untuk dikekalkan.
Pegawai diraja berkata institusi itu menelan kos setiap warga Britain kurang daripada 1 paun ($1.15) setahun, tetapi Republik mengatakan kos sebenar untuk negara setiap tahun ialah kira-kira 350 juta paun.
Keseluruhan kekayaan keluarga juga sukar untuk diukur kerana sifat kewangannya yang tidak jelas dan apa yang dimilikinya secara langsung. Analisis Reuters pada 2015 mencadangkan ia mempunyai aset nominal bernilai hampir 23 bilion pound pada masa itu.
Tinjauan secara konsisten menunjukkan bahawa sebahagian besar rakyat Britain menyokong monarki, dengan sokongan untuk ratu itu sendiri berjalan pada tahap yang sama atau lebih tinggi. Republikan menerima bahawa mereka tidak mempunyai peluang untuk mengubah sistem semasa dia masih hidup.
Tetapi tinjauan juga menunjukkan sokongan semakin berkurangan, terutamanya di kalangan warga Britain yang lebih muda, dan Charles kurang popular.
Sokongan untuk wanita berusia 73 tahun itu yang menaiki takhta juga berubah-ubah, dengan beberapa tinjauan menunjukkan bahawa ramai orang percaya takhta harus diserahkan kepada anak sulungnya Putera William.
PERMAINAN GENERASI?
Isteri kedua raja baharu Camilla juga kekal sebagai tokoh yang memecah belah, tinjauan menunjukkan, dan populariti William dan isterinya Kate yang lebih besar boleh membantu menentang langkah ke arah menghapuskan monarki di Britain dan luar negara.
Akhbar pasaran besar Britain sebahagian besarnya menerima Duke dan Duchess of Cambridge, yang menjadi ciri tetap di muka depan ketika mereka menjalankan tugas diraja dan kebajikan di seluruh negara.
Seorang bekas pembantu kanan diraja memberitahu Reuters bahawa kerabat diraja yang lebih muda lebih celik media berbanding generasi yang lebih tua, dan bahawa sejumlah besar perancangan dan penjagaan dilakukan untuk memastikan kerja dan personaliti mereka bersinar.

Dalam dunia yang pesat berubah, kestabilan institusi purba seperti monarki juga merupakan sesuatu yang boleh dipercayai oleh orang ramai.
Pembantu itu berkata keluarga diraja memberikan “semacam pemberat” kepada negara, terutamanya dalam masa sukar.
Namun William dan Kate juga tidak terlepas daripada kritikan, dengan lawatan ke Caribbean baru-baru ini dibayangi oleh bantahan terhadap masa lalu empayar Britain.
‘PERBEZAAN YANG BESAR’
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Republik telah meningkatkan kempen di media sosial dan dengan papan iklan.
Smith dan republikan lain telah lama berhujah bahawa apabila rakyat Britain menghadapi realiti Charles sebagai raja maka sokongan untuk monarki secara keseluruhan akan berkurangan.
Beliau berkata selepas pengebumian permaisuri dan sebelum pertabalan, beliau dan aktivis lain akan bersuara mendesak supaya diadakan referendum mengenai masa depan institusi itu.
“Ia adalah satu peluang untuk berkempen, tetapi ia bukan satu kempen yang mudah,” katanya. “Kami perlu bekerja keras untuk mendapatkan referendum itu.”
Tidak ada jalan yang jelas untuk menghapuskan monarki di Britain, yang tidak mempunyai perlembagaan termaktub yang menetapkan langkah-langkah itu. Penentangnya berhujah bahawa jika pendapat umum berpaling ke atasnya, keluarga diraja tidak dapat meneruskannya.
Satu-satunya masa garis keturunan diraja diganggu adalah pada tahun 1649 apabila Raja Charles I dibicarakan atas tuduhan pengkhianatan tinggi, disabitkan kesalahan, dan dihukum bunuh, yang membawa kepada tempoh singkat sebuah republik Inggeris.
Ia berakhir pada 1660 dengan pemulihan monarki, menandakan penubuhan sebuah institusi dengan kuasa yang jauh berkurangan daripada apa yang berlaku sebelum ini.

Bukan sahaja di Britain status monarki boleh terancam. Walaupun kebanyakan empayar Britain hilang semasa pemerintahan Elizabeth, Charles masih menjadi ketua negara bagi 14 alam lain termasuk Kanada, Australia, dan New Zealand.
Populariti dan kekaguman terhadap permaisuri itu kebanyakannya menutupi republikanisme, tetapi isu itu kini berkemungkinan akan menyala semula dengan tenaga yang diperbaharui.
Keputusan Barbados untuk membuang ratu sebagai ketua negara pada November 2021 dilihat sebagai dorongan untuk tujuan republik, dan alam lain seperti Jamaica dan Belize telah menyatakan mereka mahu mengikutinya, dengan kerabat diraja mengatakan mereka tidak akan bertanding. Jalan mereka.
“Saya ingin nyatakan dengan jelas, seperti yang saya katakan sebelum ini, bahawa susunan Perlembagaan setiap ahli, sebagai republik atau monarki, adalah semata-mata perkara yang perlu diputuskan oleh setiap negara anggota,” kata Charles pada sidang kemuncak Komanwel pada Jun tahun ini.
“Manfaat umur panjang memberi saya pengalaman bahawa pengaturan seperti ini boleh berubah, dengan tenang dan tanpa dendam.”
Di Australia, 55 peratus pengundi menyokong mengekalkan monarki dalam referendum pada tahun 1999, tetapi tinjauan pendapat baru-baru ini telah memberikan gambaran yang bercanggah tentang kedudukan sentimen pada masa ini.
Tinjauan 2020 mencadangkan 62% mahukan ketua negara Australia, dengan penyertaan Charles, dianggap penting, manakala tinjauan pada Januari 2021 mendapati hanya 34% mahukan sebuah republik.
“Saya sangat menghormati monarki berperlembagaan, dan jika ia tidak pecah, saya tidak nampak keperluan untuk memperbaikinya,” kata bekas Perdana Menteri Australia Scott Morrison ketika anak kedua Charles Putera Harry dan isterinya , Meghan, melawat pada 2018.
Walau bagaimanapun, keputusan Harry dan Meghan untuk berhenti daripada tugas diraja pada tahun 2020, dan kemudiannya untuk mengkritik Istana Buckingham dan menuduh seorang diraja yang tidak dinamakan sebagai perkauman, boleh menentang kerabat diraja.
Kerajaan Buruh berhaluan tengah Australia menamakan “penolong menteri untuk republik” pertama negara itu apabila ia berkuasa pada Jun ini.

Pergerakan Republik Australia https://www.reuters.com/world/australian-republicans-offer-condolences-queen-call-debate-2022-09-09/ mengucapkan takziah atas kematian permaisuri tetapi menyatakan bahawa dia telah menyokong hak Australia untuk menjadi sebuah negara yang merdeka sepenuhnya semasa referendum 1999.
Perdana Menteri Australia Anthony Albanese telah bercakap menyokong untuk bergerak ke arah sebuah republik. Tetapi pada hari Jumaat dia berkata: “Hari ini adalah hari untuk satu isu dan satu isu sahaja, iaitu untuk memberi penghormatan kepada Ratu Elizabeth II.”
Di Kanada, tinjauan terbaru mencadangkan kira-kira separuh daripada rakyat Kanada percaya negara itu harus menamatkan hubungannya dengan monarki selepas kematian Elizabeth.
Bagaimanapun, pakar berkata menghapuskan monarki daripada perlembagaan Kanada boleh membuktikan sukar, mungkin menghalang sebarang langkah yang akan berlaku ke arah sebuah republik.
Di New Zealand, di mana pengundi dalam pungutan suara pada 2016 menolak menukar bendera kebangsaan mereka untuk mengeluarkan Union Jack – bendera United Kingdom – undian menunjukkan masyarakat berpecah, dengan golongan muda cenderung ke arah republik.
Perdana Menteri Jacinda Ardern berkata pada Mac 2018 bahawa dia menjangkakan New Zealand akan menjadi sebuah republik dalam hayatnya tetapi ia bukanlah satu perkara yang diutamakan oleh kerajaan.