Lebih 150,000 orang di Thailand tergesa-gesa mendaftar untuk penanaman ganja sebagai tanaman Dihalalkan

BANGKOK, 12 Jun (Bloomberg): Lebih 150,000 orang mendaftar untuk menanam ganja dan rami di Thailand minggu ini apabila negara itu menjadi negara pertama di Asia yang menyahkriminalisasikan ganja dalam usaha mempromosikan penggunaannya secara meluas dalam ubat-ubatan, makanan dan kosmetik.

Sebuah laman web yang dibuat untuk bakal penanam ranap akibat tergesa-gesa, mendorong Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Thai menawarkan platform alternatif dan menggesa orang ramai menggunakan aplikasi mudah alihnya. Pengguna telah mengakses laman web FDA dan aplikasinya lebih daripada 8 juta kali setakat jam 3 petang. waktu tempatan, kata Setiausaha Agung Paisarn Dunkum.

“Ini menandakan babak baharu dalam sejarah ganja Thailand,” kata Menteri Kesihatan Anutin Charnvirakul, yang telah menerajui langkah menghalalkan penanaman ganja dan rami buatan sendiri untuk membolehkan petani menambah pendapatan mereka. “Adalah penting bagi kami untuk memahami perubahan ini. menunjuk dan maju bersama-sama.”

Mulai Khamis, menanam dan memperdagangkan produk ganja dan hem di Thailand bukan lagi satu jenayah selepas peraturan yang menyahklasifikasikannya sebagai narkotik berkuat kuasa. Syarikat dan petani individu kini dibenarkan untuk mengusahakan tanaman di ladang dan kebun.

Banyak klinik di seluruh negara berkemungkinan menawarkan ganja perubatan untuk merawat pelbagai penyakit, dan restoran boleh menyajikan hidangan serta minuman yang mengandungi ganja dengan kurang daripada 0.2% tetrahydrocannabinol — sebatian psikoaktif yang memberikan sensasi “tinggi” kepada pengguna.

Walaupun langkah itu bertujuan untuk memperkukuh sektor pertanian dan pelancongan penting negara, larangan ganja untuk “kegunaan rekreasi” dan pengeluaran apa-apa sahaja yang mempunyai lebih daripada 0.2% THC mungkin mengehadkan perdagangan bebasnya.

Tidak jelas sama ada menghisap rumpai secara tertutup adalah satu jenayah, dan sesiapa yang ditangkap mengisap ganja di khalayak ramai boleh dikenakan hukuman penjara tiga bulan dan denda sebanyak 25,000 baht ($725), menurut Kementerian Kesihatan.

Parlimen Thailand telah memulakan perbincangan mengenai undang-undang ganja yang lebih komprehensif untuk mengawal selia industri, kata Anutin. Sehingga rang undang-undang itu dibuat pelbagai agensi kerajaan akan memantau penggunaan akhir tanaman itu, katanya.