Gempa bumi kuat melanda tenggara Taiwan, bangunan runtuh

TAIPEI (Reuters) -Gempa bumi berukuran 6.8 magnitud melanda bahagian tenggara Taiwan yang berpenduduk jarang pada Ahad, kata biro cuaca pulau itu, menggelincirkan gerabak kereta api, menyebabkan sebuah kedai serbaneka runtuh, dan memerangkap ratusan orang di jalan gunung.

Biro cuaca berkata, pusat gempa berada di daerah Taitung dan susulan gegaran 6.4 magnitud pada petang Sabtu di kawasan yang sama, yang tidak menyebabkan kemalangan jiwa.
Tinjauan Geologi A.S. mengukur gempa pada Ahad pada magnitud 7.2 dan kedalaman 10 km (enam batu).
Jabatan bomba Taiwan berkata, keempat-empat orang diselamatkan dari sebuah bangunan yang menempatkan kedai serbaneka yang runtuh di Yuli, manakala tiga orang yang kenderaannya terjatuh dari jambatan yang rosak telah diselamatkan dan dibawa ke hospital.
Pentadbiran Kereta Api Taiwan berkata enam gerabak terkeluar dari landasan di stesen Dongli di timur Taiwan selepas sebahagian kanopi platform runtuh, tetapi pihak bomba berkata tiada kecederaan.
Lebih 600 orang terperangkap di kawasan pergunungan Chike dan Liushishi yang indah dengan jalan yang terhalang, walaupun tiada kecederaan dan penyelamat sedang berusaha untuk membuka semula jalan itu, kata jabatan itu.
Pusat Amaran Tsunami Pasifik A.S. mengeluarkan amaran untuk Taiwan selepas gegaran itu tetapi kemudiannya menarik balik amaran itu. Agensi cuaca Jepun menarik balik amaran tsunami untuk sebahagian wilayah Okinawa.
Gempa itu boleh dirasai di seluruh Taiwan, kata biro cuaca. Bangunan bergegar seketika di ibu kota Taipei, dan gegaran susulan terus menggegarkan pulau itu.
Taman teknologi di bandar selatan Tainan dan Kaohsiung, di mana kilang semikonduktor utama terletak, berkata tiada kesan ke atas operasi.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), pembuat cip kontrak terbesar di dunia, berkata “tiada kesan ketara yang diketahui buat masa ini”.
Taiwan terletak berhampiran persimpangan dua plat tektonik dan terdedah kepada gempa bumi.
Lebih 100 orang terbunuh dalam gempa bumi di selatan Taiwan pada 2016, manakala gempa 7.3 magnitud membunuh lebih 2,000 orang pada 1999.
(Laporan oleh Ben Blanchard dan Yimou Lee; Laporan tambahan oleh Martin Quin Pollard, Sam Nussey, dan Anirudh Saligrama; Penyuntingan oleh Lincoln Feast dan Christian Schmollinger)