Tweet Musk tentang membeli Manchester United bukan jenaka untuk peminat yang bosan

Setelah melihat lapan jurulatih datang dan pergi dalam masa kurang daripada 10 tahun, peminat Manchester United tahu fajar palsu mereka. Hari ini memberi pencerahan berbeza tentang persengketaan di kelab bola sepak gergasi itu: Elon Musk berkata dia membelinya – dan kemudian berkata itu semua adalah jenaka.

Musk (atas), orang terkaya di dunia, berkata awal hari ini bahawa dia tidak serius apabila dia tweet beberapa jam sebelum ini bahawa dia akan membeli Manchester United Plc, kini merana di kaki Liga Perdana Inggeris seperti yang didesak oleh peminat yang bosan. pemilik semasa, keluarga American Glazer untuk menjual.

“Tidak, ini adalah jenaka yang sudah lama disiarkan di Twitter. Saya tidak membeli mana-mana pasukan sukan,” Musk menyiarkan apabila ditanya oleh seorang pengguna jika dia serius untuk membeli kelab itu apabila dia telah menghantar, “Saya membeli Manchester United ur (sic) selamat datang.”

“Walaupun, jika ia adalah mana-mana pasukan, ia adalah Man U,” tambahnya sambil menyapu garam ke dalam luka bagi sesetengah orang: “Mereka adalah pasukan kegemaran saya semasa kecil.”

Beberapa peminat Manchester United sebelum ini menggesa Musk di Twitter untuk mempertimbangkan untuk membeli kelab itu, mengeluh tentang apa yang mereka lihat sebagai kurang pelaburan di salah satu kelab bola sepak terbesar dunia.

Kelab itu tidak memenangi kejuaraan liga Inggeris sejak zaman pengurus legenda Sir Alex Ferguson, yang meraih rekod 20 kemenangan terakhir mereka pada 2013 walaupun usaha melibatkan lapan jurulatih tetap dan sementara sejak itu.

Dalam reaksi awal sebelum Musk berkata dia hanya bergurau, sesetengah pengguna mengejeknya membandingkan tweetnya dengan masalahnya semasa membeli Twitter, atau seolah-olah menganggapnya tidak lebih daripada gurauan.

Pasukan yang berpangkalan di utara England itu mempunyai lebih daripada 32 juta pengikut di akaun Twitter utamanya dan tweet pertama Musk mengenai kelab itu memperoleh lebih daripada 500,000 “suka” di platform dalam tempoh enam jam.

Selepas Musk berkata dia bergurau, Kelab Fanatik Manchester United Hungary berkata, “Ia hanyalah tweet daripada seseorang yang tidak selalu berfikir dua kali sebelum menulis sesuatu (sic).”

Kelab Peminat Manchester United Kolkata berkata: “Ia sekali lagi mengembalikan fakta bahawa Elon dan tweetnya hanyalah gimik. Walaupun ia pasti bagus jika dia benar-benar melabur 1/10 daripada apa yang dia bayar untuk Twitter untuk memiliki kelab legenda ini … seluruh peminat berasa muak dan bosan dengan Glazers.”

Pada awal dagangan saham kelab yang disenaraikan di Frankfurt, saham itu meningkat 2.5 peratus.

Pelawak yang tidak sopan

Musk kini berusaha untuk keluar dari perjanjian AS$44 bilion (RM196 bilion) untuk membeli Twitter hanya empat bulan selepas mengumumkan di platform dia akan membeli syarikat media sosial itu, yang telah membawanya ke mahkamah.

Dia mempunyai sejarah tidak konvensional dan menyiarkan tweet yang tidak sopan, sehingga kadangkala sukar untuk mengetahui bila dia bergurau atau tidak.

“Seterusnya saya akan membeli Coca-Cola untuk memasukkan semula kokain itu,” dia tweet pada 27 April, dua hari selepas lembaga Twitter menerima tawaran tanpa dimintanya untuk membeli syarikat itu.

Merujuk kembali kepada siaran itu hari ini, dia menulis tweet: “Dan saya tidak membeli Coca-Cola untuk meletakkan semula kokain itu walaupun populariti melampau tindakan sedemikian.”

Tweet Musk mengenai potensi pengambilalihan telah menyebabkan dia berada dalam air panas dengan pengawal selia AS pada masa lalu.

Pada 2018, dia menulis tweet bahawa terdapat “pembiayaan terjamin” untuk perjanjian $72 bilion (RM321 bilion) untuk mengambil Tesla secara peribadi tetapi tidak meneruskan tawaran. Musk dan Tesla masing-masing membayar denda sivil $20 juta (RM89 juta) – dan Musk meletak jawatan sebagai pengerusi Tesla – untuk menyelesaikan dakwaan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) bahawa Musk menipu pelabur.

SEC tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas tweet Musk bahawa dia membeli kelab itu di luar waktu perniagaan biasa.

Cita-cita Musk terdiri daripada menjajah Marikh kepada mencipta ekonomi tenaga lestari baharu.

Dalam proses itu, dia telah membina syarikat kereta paling berharga di dunia, pembuat kenderaan elektrik Tesla, syarikat roket SpaceX, dan banyak firma yang lebih kecil. Salah satunya ialah pembuat terowong yang dipanggil Syarikat Boring.

Pembangkang berleluasa

Desakan daripada peminat dan pakar untuk menukar pemilikan pada pemenang tiga kali Piala Eropah, pertandingan kelab paling berprestij dalam permainan global, semakin rancak.

Akhbar British The Daily Mirror melaporkan tahun lepas bahawa Glazers, yang telah menghadapi tentangan meluas peminat terhadap pengurusan mereka sejak memperoleh kelab itu pada 2005 dengan harga 790 juta pound (RM4.2 bilion), bersedia untuk menjual tetapi hanya jika mereka ditawarkan secara berlebihan sebanyak 4 bilion pound (RM21.6 bilion).

Dalam ranking tahunannya tahun ini, Forbes menilai Manchester United, dengan peminat globalnya yang besar, kelab bola sepak ketiga paling berharga di dunia, bernilai AS$4.6 bilion (RM20.5 bilion), di belakang hanya gergasi Sepanyol, Real Madrid dan Barcelona.

Tetapi saham dalam kelab bola sepak yang disenaraikan di New York itu telah susut suku dalam tempoh 12 bulan lalu, dengan nilainya lebih AS$2 bilion (RM8.9 bilion). Saham itu melantun semula pada bulan lalu, meningkat 16 peratus untuk ditutup pada AS$12.78 (RM57) semalam.

Musk dan peguamnya tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mengulas pada catatan Twitter asalnya sebelum mesejnya bahawa dia telah bergurau.

Keluarga Glazer yang berpangkalan di Florida tidak segera menjawab permintaan untuk komen dan Manchester United sendiri enggan mengulas.