Sabah Lotto


Sabah 88 Lotto adalah permainan daripada Timur Malaysia iaitu Sabah dan hasil daripada Syarikat Sabah Lottery Corporation atau dikenali sebagai Lotto 88 yang bermula beroperasi pada tahun 1988 dan semenjak itu, permainan nombor ekor 3D dan 4D diadakan pada setiap minggu. Juga diadakan adalah permainan 6/45 loteri dimana cabutan dibuat dengan 6 nombor yang tediri daripada 45 nombor. Nombor lebihan dicabut untuk menentukan pemenang jackpot iatu cabutan sampingan yang tidak terdiri daripada hasil kemenangan cabutan 6/45.

Sesiapa yang biasa dengan permainan loteri negara barat akan berasa kesenangan dengan hasil Sabah 88 oleh itu tidak bimbang dengan peraturan peraturan permainan yang diadakan. Untuk bermain acara 6/45, 6 nombor dipilih oleh permain dan nombor lebihan boleh dipilih. Setiap tiket mainan berharga 1 ringgit dan jikalau anda beli lebih, anda berpeluang untuk menang lebih. Ada juga pilihan 12 nombor yang berharga 462 ringgit yang mengeluarkan 924 kombinasi nombor dengan harga potongan.  Begini cara untuk bermula menjadi jutawan segera. Banyak pilihan 6 nombor boleh terdiri daripada tarikh lahir, tarikh tunangan, tarikh anak, tarikh mendapat kerja, nombor telus, nombor meja, said badan wanita menawan, nombor telefon tercinta dan banyak banyak lagi.

Pilihan yang paling mahal dalam system adalah membeli combinasi 924 nombor dengan harga ringgit 462. Cabutan dibuat pada jam 7 petang dan tiket harian dibeli lepas jam 7 dikira dengan automatik dalam cabutan terusan.

Cabutan Sabah 88 diadakan 3 kali seminggu, Rabu, Sabtu dan Ahad; dan ada kala dibuat pada hari istimewa dan cuti umum. Peluang peluang ini akan disebar di tempat jualan ticket dan laman utama Sabah 88. Pemain-pemain perlu berusia lebih 21 tahun dan bukan beragama islam. 45 peratus peruntukan jualan ticket diberi kepada amal jariah yang mana yang lain-lain diperuntukan untuk operasi permainan dan syarikat.

Ticket permainan bole dibeli dimana-mana outlet syarikat Diriwan Coperation betting di seluruh kota Sabah. Pada masa kini, permainan atas talian juga boleh dibuat oleh pihak yang ingin lokal atau antarabangsa disini.